El- & energiprogrammet

en del av Västerviks Gymnasium

Våra inriktningar


El- och energriprogrammet i Västervik erbjuder 2 inriktningar, Elteknik samt Automationsteknik. Utöver detta erbjuder vi möjligheten att ta en ETG-examen, läs mer om detta genom att klicka på bilden i menyn eller fråga någon av oss lärare.

Samtliga elever läser under sitt första läsår fyra programgemensamma ämnen:

Datorteknik 1a, Elektromekanik, Energiteknik 1, och Mekatronik 1

Efter samråd med lärare och beroende på dina förutsättningar, tillgång på APL-plats m.m. bestämmer du dig sedan för vilken inriktning du väljer.

Automationsteknik


Efter att ha tagit pulsen på de olika automationsföretag och lyssnat av behovet i riket var valet inte svårt... Vi måste satsa mer och hårdare mot Automationsteknik!

På denna inriktning får du en grundläggande utbildning för att bli industrielektriker. Du kan också få välja kurser för en mer personlig kompetensinriktning inom elyrket.

Inom ämnet mekatronik studeras integration av teknikområden i produkter och processer. Ämnet mekatronik kan delas upp i två delar, processmekatronik och produktmekatronik. Båda dessa typer av mekatronik studeras inom ämnet.

Namnet mekatronik är en sammanslagning av orden mekanik och elektronik. I ordet elektronik döljer sig elektroteknik, elektronik och styr- och reglerteknik. Att två teknikområden slås i hop visar att i stort sett all teknisk utrustning i vår vardag integrerar elektriska funktioner med mekaniska. Ett gott exempel är tvättmaskinen med en mekanisk tvättrumma som drivs med en elektrisk motor. Denna är i sin tur styrd av ett styrsystem med olika tvättprogram.

Elteknik


Den traditionella elektrikern kanske alla vet vad denna gör, men idag är det så mycket mer än att bara koppla ihop kablarna så att lampan lyser. Idag är elektrikern en säljare som möter kunden, presenterar olika tänkbara system. De installerar och konfigurerar larm och passersystem också.

På denna inriktning får du en grundläggande utbildning för att bli installationselektriker . Du kan också få välja kurser för en mer personlig kompetensinriktning inom elyrket.

För att du ska vara väl förberedd inför den praktiska yrkesutbildningen på företagen i vår kommun, så ingår mycket praktiskt arbete i början av årskurs 2. Du får lära dig att använda verktyg och utföra elinstallationer och inhämta kunskaper elsäkerhet.

Denna inriktning har en kursplan som är fastställd av skolverket i samråd med ECY (Elbranchens Centrala Yrkesnämnd). Efter en avslutad gymnasieutbildning krävs 1600 timmars lärlingstid på ett företag för att kunna bli certifierad elektriker.

Möjligheter finns att studera vidare med med denna inriktning som bas. Du kan också efter några års praktik, läsa in en allmän installationsbehörighet som krävs för att driva installationsföretag.

Vill du se en film som handlar om vad en elektriker gör så klicka här. Du kommer då till en ECY:s hemsida. (Öppnas i ett separat fönster)

Från GymnasieGuiden.se

"Elektriker som arbetar med service, underhåll och reparationer kommer alltid att behövas. Det behövs också elektriker som arbetar med energibesparing och energieffektivisering.

Kraven på framtidens elektriker kommer att förändras i och med att ny installationsteknik tillämpas. Ett exempel är "intelligenta husinstallationer" där svagström används för att styra kommandon till belysning, ventilation, värme och larm. Elektrikerna måste kunna arbeta med bredare mer varierade arbetsuppgifter. Språkkunskaper blir också viktiga eftersom de flesta anvisningar och manualer är skrivna på engelska eller tyska".