Laddar...
Introduktion

El- och energriprogrammet i Västervik erbjuder två stycken inriktningar: Automationsteknik samt Elteknik.
När du skrivs in som elev på vårt program blir du automatiskt en ETG-elev med alla dess fördelar och möjligheter. Läs mer om detta genom att klicka på College i menyn eller fråga någon av oss lärare.

Samtliga elever läser under sitt första läsår fyra programgemensamma ämnen:
Datorteknik 1a, Elektromekanik, Energiteknik 1, och Mekatronik 1

Efter samråd med lärare och beroende på dina förutsättningar, tillgång på APL-plats m.m. bestämmer du dig sedan för vilken inriktning du väljer inför år 2 och 3.

Inriktning

Automation

Automationselektriker jobbar med att underhålla, kontrollera och reparera utrustning inom industrin, i offentliga byggnader eller med service i hemmet. Här kommer du utföra installationsarbeten av maskiner och automatiska anläggningar. Samtidigt som du lika mycket monterar till exempel apparatskåp och byter strömbrytare. Du arbetar med både hög- och lågspänning och kan också installera datanät. Som automationselektriker kan du också arbeta som serviceelektriker. Då hjälper du både privatpersoner och företag med installation, felsökning och reparation av elektriska anläggningar. Du har bred teknisk kunskap och tar det eltekniska ansvaret i projekt. Det är också du som samordnar de tekniska lösningarna med närliggande yrkesgrupper.

Problemlösare

Montering och programmering

Driftsättning och underhåll

Visa film
Inriktning

Elteknik

Som installations­elektriker arbetar man med att dra ledningar och installera elektrisk utrustning i bostäder, affärer, kontor och industrier. Man kan arbeta med allt från nybyggnation till renoveringar. Du kan också få arbeta med modern och energieffektiv teknik, som styrsystem och fastighets­automation. Du får använda både händer och huvud. Det är ett socialt jobb. Du arbetar ofta tillsammans med andra i olika arbetslag. Säkerheten är viktig, så du måste vara noggrann och tycka att kvalitet är viktigt.

Som installations­elektriker kan du också arbeta som service­elektriker. Då hjälper du både privatpersoner och företag med installation, felsökning och reparation av elektriska anläggningar. Man gör ofta mindre installationer till exempel av vitvaror eller solpaneler.

Belysning, värmepumpar m.m.

Felsökning, underhåll och driftsättning

Logiskt tänkande, problemlösare

Spännande möte med människor

Visa film