El- & energiprogrammet

en del av Västerviks Gymnasium

Större händelser på EE...Tillbaka


Ombyggnation

Nya lärare = nytänk! Vi genomför nu en större ombyggnation på Elteknik-sidan. Elever och lärare hjälps åt. Målet är mer praktiska och realistiska labbmoment till eleverna!

Elfack 2019

EE-programmet åker på elmässa i Göteborg. Med på resan är elever från åk 2 o 3.

Många nyheter, inte minst inom belysning och smarta hem.


 

ETG möte Växjö

Lärare + rektor besöker Teknikum i Växjö för ett ETG möte. Mycket information, och bra samtal med övriga lärare inom samma område.

Åbro bryggeri

Idag har EE16 varit i Vimmerby och besöks Sveriges 3:e största bryggeri, Åbro Bryggeri. Vi fick alla en gedigen rundvandring på hyllan ovanför produktionen.

Vi åkte tillbaka till tidernas begynnelse för att sedan följa med på bryggeriets modernisering. Idag är all produktion mer eller mindre automatiserad. Endast stickprov utförs manuellt, och så all service förståss! :)

Ett mycket intressant besök som lyfte ögonen på flera av våra elever! Det är ju detta vi hoppas på! :)

Tack Åbro för att ni tog emot oss.

3D skrivarutbildning

Utbildning på 3D verkstan i Stockholm. Johan och Jakob är på kurs för att sedan kunna delge övriga kollegor på skolan hur våra nya Ultimaker 3 skrivare funkar. Häftiga maskiner!

Kick-off EE18

Idag lämnar vi skolan för lite kick-off med våra nya elever i åk 1. Go-kart med Action Center får alla eleverna att le lite extra, härligt! Vi gratulerar Isak Carlzén till segern! Bra kört av alla!

WAGO Infoliner

Idag besökte eleverna i klassen EE16, våra 2or, Elajo och WAGO-bussen. Tillverkaren WAGO är ett stort och känt varumärke inom el och automation. I bussen fanns delar av deras nyhetet och viss demoutrustning. Ett trevligt besök för oss alla!

ETG Regionmöte

EE programmet är på regionsmöte för ETG. Vi besöker Universitetsholmens Gymnasium i Malmö och får som vanligt mycket information genom Jonas och Bernt.

En nyhet för detta mötet var presentationen om ETG certifiering för våra automationselever. Många frågor fanns, en del besvarades och en del återstår att jobba vidare på.

Utbildning - Festo Robotino

Hela arbetslaget är i Malmö för ett besök på Festo. Äntligen får vi utbildning på våran Robotino som stått stilla så länge. Nu hoppas vi att den kan komma till glädje för våra elever i deras utbildning. En robot som kan programmeras att göra så mycket!

SUM-teknik levererar

Under tre dagar v.34 levererade och installerade Dan och Anders från SUM-teknik vår nya fina industri-line! Tre stycken olika stationer plus en Fanuc-robot integrerades till ett stort utbildningspaket! Snyggt och en spännande utmaning för våra automationselever!

Utbildning - Reglerteknik

Under två dagar har vi haft Adam hos oss för att utveckla våra kunskaper ytterligare inom reglertekniken, och den nya utrustningen som vi köpt till vår undervisning! Siemensprogrammering med olika reglerkit och HMI till detta!

Mycket spännande och lärorikt!

ETG möte Trelleborg

Två av lärarna på programmet är i Trelleborg för att stämma av det senaste inom ETG Sverige. Detta för att allt ska bli rätt inför treornas ETG examen.

IKEA Industry Hultsfred AB

EE16 har idag varit på studiebesök i Hultsfred och besökt IKEA Industry. Här tillverkar de knappt 3 miljoner PAX gaderober om året, helt automatiserat med ABB robotar för tillverkning och självgåend truckar för lagerhantering! Unikt inom IKEA-tillverkningen. Mycket spännande!

På vägen hem passade vi på att svänga inom Andreas föräldrarhem för att få en inblick i framtidens solenergianläggning. Snyggt och miljömedvetet!

Internutbildning - SUM teknik

Under två dagar får vi utbildning på vissa delar av den nya utrustning vi införskaffat till automationsutbildningen. Dan Lindholm från SUM Teknik hjälper oss. Mycket nytt och mycket spännande!

TERCO Sweden

Under två dagar besökte EE-lärarna Terco Sweden. Vi fick en inblick i deras utbildningsmaterial. Något vi kommer ha nytta av när vi nu ska bygga upp automationsinriktningen! På Terco finns också en högspänningsanläggning vilket imponerade på oss alla!

Elfack 2017

Eleverna i åk 2 och 3 har under två dagar varit i Göteborg och besökt Elfack-mässan. De har fått olika uppdrag att fördjupa sig lite ytterligare inom. Mycket nytt och spännande! Alla skötte sig exemplariskt! Kul!

MakerSpace

Delar av lärarna på EE-programmet har tillsammans med skolledning varit i Göteborg för att öppna synfältet inom den kreativa världen. Genom ett möte med Carl Heath på ICT (swedishict.se) har vi kommit ytterligare ett steg närmare ett ökat samarbete! Spännande!

Fibersvetsning

Idag har vissa elever i åk 2 provat att svets fiber. Ett uppskattat moment som vissa skulle kunna tänka sig arbeta mer med framöver!

Kick-Off

Idag har vi haft en underbar dag med roliga aktiviteter. Vi har bl.a. haft fisketävling och tipspromenad. Dagen avslutades med grillad korv och prisutdelning! Vi har idag också tackat Bosse för hans år hos oss. Idag gick han i pension.

Internutbildning

Idag fick lärarlaget en grundutbildning i den nya hårdvaran som vi införskaffade i höstas. Utbildningen är en början på en fortsatt resa inom automationsinriktning. Spännande!

Öppet hus: 2016

Torsdagen den 3 mars hade vi 115 st åk 8 elever från Ellen keyskolan på besök på skolan. Under två timmar fick alla yrkeslärare chansen att informera om just sitt program.